Restauracja Patataj

Menu potraw


Przystawki

Tatar po polsku

33,-

Boczniaki czosnkowe na sałacie

z suszonymi pomidorami i parmezanem

27,-

Plastry czerwonego buraka

z kozim serem, na roszponce, posypane orzechami włoskimi i polane sosem winegret

19,-

Krewetki black-tiger

duszone w białym winie

39,-

Zupy

Rosół domowy z makaronem

13,-

Zupa sezonowa

18,-

Sałaty

Wstęgi polędwicy wołowej

smażone na oliwie truflowej, z sosem pieprzowym

29,-

Pierogi

Pierogi z cielęciną i masłem szałwiowym

z wody lub podsmażane na patelni

33,-

Pierogi z ziemniakami, serem, cebulką i boczkiem

z wody lub podsmażane na patelni

27,-

Pierogi ze szpinakiem

z wody, kraszone kwaśną śmietaną

29,-

Pierogi ze szpinakiem

z wody, z sosem z maślaków

31,-

Dania główne

Polędwiczka wieprzowa

w sosie z kurek serwowana z domowymi kopytkami

43,-

Befsztyki z polędwicy wołowej

z masłem czosnkowym i frytkami julienne

72,-

Pstrąg czosnkowy z Pustelni k. Opola Lubelskiego

smażony na patelni i podawany z grillowanymi warzywami

39,-

Polędwica wołowa

z sosem z maślaków i domowymi kopytkami

65,-

Kotlety schabowe

z dodatkami sezonowymi

37,-

Dodatki

Sałata zielona z sosem winegret

9,-

Dodatkowy kosz pieczywa

9,-

Dodatek sezonowy

9,-

Dania dla dzieci

Panierowany filet z kurczaka krojony

z frytkami z ketchupem

21,-

Desery

Mus chałwowy

z musem malinowym

17,-

Nugat lodowy

z orzechami laskowymi i musem malinowym

23,-

Deser sezonowy

19,-

Herbaty

Dzbanek herbaty

czarna assam, zielona, owocowa

10,-

Kawy

Espresso

9,-

Cappucino

11,-

Latte

13,-

Napoje i alkohole lekkie

Woda mineralna Cisowianka

gazowana i niegazowana

butelka duża 12,-butelka mała 7,-

Soki owocowe Tymbark

pomarańczowy, grejpfrutowy, czarna porzeczka, jabłkowy

8,-

Coca-Cola, Coca-Cola Zero

7,-

Selekcja Piw Perła Chmielowa

10,-

Alkohole mocne

Wódki Białe :

Finlandia, Żubrówka Czarna, Luksusowa

kieliszek 15,-butelka 70,-

Wiśniówka

kieliszek 15,-

Whisky 4cl :

Jack Daniel’s, Chivas Regal

szklanka 25,-

Gin Beefeater 4cl

szklanka 20,-

Jägermeister

szklanka 20,-

Cognac Hennesy VS 4cl

kieliszek 25,-

Specjalnością naszej restauracji stały się z pewnością pierogi z cielęciną polane masłem szałwiowym. Ale staramy się, aby wszystkie dania były specjalne.

Krem z cukinii z serem pleśniowym, boczniaki na sałacie, polędwiczka wieprzowa w sosie z kurek, befsztyk z polędwicy w czarnym pieprzu, tarty z owocami. To niektóre przykłady dań współczesnej kuchni europejskiej.

Pierogi z kaszą jaglaną i serem, pstrąg z rusztu ze stawów w Pustelni k. Opola Lubelskiego – przebój ostatnich lat w naszej restauracji, to wybrane potrawy oparta na produktach pochodzących od rodzimych dostawców, które nawiązują także do kuchni regionalnej.

Zapraszamy do próbowania naszych dań sezonowych odwołujących się do kuchni lokalnej – a więc tej, która jest pięknym wspomnieniem naszego dzieciństwa. Mamy nadzieję, że takie wspomnienia będą także mieli kolejni Goście, którzy złożą nam wizytę w Patataj.